Lasten vaatekaapit kuntoon tunnissa – tammikuun pikapäivitys

Lasten vaatekaapit kuntoon tunnissa – tammikuun pikapäivitys

Meillä lasten vaatekaapit järjesteltiin viimeksi syksyllä suuren minimalismiprojektin myötä. Alkoi kuitenkin taas näyttää siltä, että päivitys olisi tarpeen. Joululahjaksi oli tullut uusia vaatteita ja joitakin vaatteita oli selvästi jäänyt pieneksi. Siispä tuumasta toimeen ja lasten vaatekaapit kuntoon!

Katsoin tällä kertaa kellosta, kauanko aikaa minulla meni käydä läpi, siivota ja järjestellä kolmen lapseni vaatekaapit. Aikaa meni lähes tarkalleen tunti. Pieni vaiva siis, mutta iso apu arjessa. Nyt jokaisella lapsella on kaapissaan vain sopivia ja käytössä olevia vaatteita.

Päätin kertoa sinullekin, miten järjestely sujui. Jos innostut järjestelemään kaappeja omassa kodissasi, voit saada tästä vinkkejä.

1. Ota lapsi mukaan järjestelyyn

Lapsemme iät ovat nyt 13, 10 ja 8 vuotta. Jokaisella on oma huone ja omassa huoneessa vaatekaappi sisävaatteille. Ulkovaatteet ovat eteisen kaapissa; niitä ei tällä kertaa tarvinnut käydä läpi.

Lasten ollessa ihan pieniä, oli vaatteiden karsiminen minun tehtäväni. Sen jälkeen, kun he ovat oppineet puhumaan, olen voinut kysyä heiltäkin mielipidettä.

Mitä isompi lapsi on kyseessä, sitä enemmän päätösvaltaa hän voi saada pukeutumisensa suhteen. Minusta on paras käydä vaatteet läpi yhdessä lapsen kanssa. Niin hän voi heti itse kertoa, jos jokin vaate ei enää tunnu päällä sopivalta.

Mielestäni on tärkeää ottaa lapsia muutenkin mukaan kotitöihin. Varsinkin oman huoneen siivoaminen on lapsen tehtävä. Aikuinen voi toki olla apuna. Yhdessä tehden syntyy samalla hyviä keskusteluja ja opitaan arjen taitoja.

2. Aloita vanhimman lapsen kaapista

Meidän lasten ikäerot ovat melko pieniä. Olen ottanut tavaksi siirtää vanhemmalta lapselta pieneksi jääneitä vaatteita suoraan nuoremman kaappiin. Kuopus olikin innoissaan kaappien siivoamisesta 🙂

Tiedän, että joissakin perheissä vaatteet menevät väliaikaissäilöön odottamaan nuoremman lapsen kasvua. Jos meillä olisi suurempia ikäeroja, toimisin todennäköisesti itsekin niin. Nyt kun ikä- ja kokoerot eivät ole suuren suuria, ei väliaikaissäilytystä tarvita.

Meillä esikoinen on poika ja kaksi nuorempaa ovat tyttöjä. Jotkut esikoisen vaatteista kelpaavat kyllä tytöillekin. Esimerkiksi keskimmäisen lapsen lempihuppari on isoveljen vanha.

Voi olla, että toisinpäin homma ei toimisi yhtä hyvin. Aina kannattaa kuitenkin kysyä, haluaako nuorempi lapsi vanhemman vaatteita vai ei. Sukupuolesta riippumatta osa vaatteista saattaa olla mieluisia, mutta eivät kaikki. Ei maksa vaivaa säilyttää seuraavalle lapselle sellaisia vaatteita, joita hän ei aio koskaan käyttää.

3. Siirrä kaikki vaatteet pois kaapista

Tyhjennän kaapin aina kokonaan vaatteista esimerkiksi sängylle. Usein tässä vaiheessa löytyy jokin kaapin perälle hautautunut vaatekappale, jonka olemassaoloa kukaan ei edes muistanut. Niin kävi tälläkin kertaa…

Kun hyllyt ovat tyhjiä, ne on helppo pyyhkäistä puhtaaksi. Siistiin kaappiin on mukava laittaa takaisin käytössä olevat vaatteet.

4. Käy läpi jokainen vaate yksitellen

Tällä kertaa nostin jokaista vaatetta ja lapsi sai sanoa, säilytetäänkö vai ei. Samalla opetin tulkitsemaan vaatteen kokolappua. Mitoitukset vaihtelevat paljonkin, joten pelkkää kokonumeroa ei silti kannata tuijottaa.

5. Viikkaa säilytettävät vaatteet takaisin kaappiin

Järjestelimme yhdelle hyllylle yläosat, toiselle alaosat ja kolmannelle alusvaatteet ja yöasut. Pystyviikkaaminen voi auttaa vaatteiden esilleottoa ja takaisinlaittoa. Lapsen mielipidettä kannattaa toki kuunnella siinä, miten vaatteet kaapissa ovat. Hänhän sitä kaappia käyttää, enkä minä.

6. Lopuksi

Kun tämä sama kierros oli käyty läpi kolme kertaa, jäi jäljelle vaatteet, jotka olivat jääneet pieneksi nuorimmalle. Niitä oli yksi kestokassillinen. Nämä loput vaatteet lajittelin kolmeen kasaan:

  • rikkinäiset, likaiset tai muuten kulahtaneet vaatteet siivousräteiksi
  • ehjät ja puhtaat, mutta ei-merkkivaatteet lahjoitettavaksi vaatekeräykseen
  • myyntikelpoiset merkkivaatteet odottamaan seuraavaa kirppispöydän varausta

Meidän lapsilla on melko vähän vaatteita. Niinpä niiden järjestely sujuu helposti ja nopeasti.

Teen tämän vaatekaappien päivityksen vähintään kahdesti vuodessa, eli keväällä ja syksyllä kauden vaihtuessa. Tässä joulun jälkeen voi olla näköjään jatkossakin tarpeen käydä kaapit läpi.

Mitä useammin kaappeja raivaa, sen siistimpinä ne pysyvät ja sen helpompaa toimeen tarttuminen on. Samalla pysyn kartalla siitä, mitä hankintoja on tarpeen tehdä seuraavaksi.

Jonkin asian saaminen valmiiksi tuo myös hyvää mieltä ja intoa järjestellä muitakin asioita. Kannattaa ainakin kokeilla 🙂

Onko sinulla vinkkejä, miten saadaan lasten vaatekaapit kuntoon?

Back to Top