Miten rahoitan unelmani? Eli mitä opin säästö- ja sijoitusblogeista

Miten rahoitan unelmani? Eli mitä opin säästö- ja sijoitusblogeista

Unelmointi on ihanaa! Yksi tavallisimpia unelmia on varmaankin lottovoitto. Harvalle se kuitenkaan osuu kohdalle. Ei minulle ainakaan, kun en koskaan lottoa 🙂 En siis haaveile lottovoitosta. Mutta raha kyllä liittyy useimpien unelmien toteuttamiseen. Jos sitä lottovoittoa ei siis kuulu, miten rahoitan unelmani?

Aloittaessani bloggaamisen luin paljon blogeja, joissa kerrotaan vinkkejä bloggaamisen aloittamiseen. Aiheena oli usein myös rahan tienaaminen blogilla. Siitä olikin enää lyhyt askel siihen, että löysin säästö- ja sijoitusblogit. Innostuin aiheesta todella! Minulle avautui aivan uusi maailma.

Aiemmin raha-asiat eivät minua kiinnostaneet. Nyt olen muutaman viime kuukauden aikana perustanut säästötilin, nopeuttanut lainan takaisinmaksua sekä alkanut rahastosijoittajaksi! Mitä oikein tapahtui?

Ymmärsin, että jokainen voi rikastua säästämällä ja sijoittamalla. Vaurastuminen ei ole utopiaa eikä edes vaikeaa, kunhan vähän perehtyy asiaan. Kuka tahansa voi ottaa raha-asiat haltuun – tulotasosta riippumatta. Jokainen meistä voi halutessaan tavoitella taloudellista hyvinvointia.

Tiivistän tähän postaukseen säästö- ja sijoitusblogeista oppimani asiat. Näitä ohjeita itsekin nyt noudatan.

Huom! Postaus sisältää affiliate-linkkejä. Jos aloitat asiakkuuden Nordnetissä tämän artikkelin linkin kautta, minä saan siitä pienen komission. Sinulle ei koidu mitään kustannuksia, sillä Nordnetin asiakkuuden avaaminen on maksutonta! Linkin klikkaaminen ei sido sinua mihinkään.

1. Tulot > menot

Säästämisen kaava on helppo: tulojen täytyy olla suuremmat kuin menot. Aluksi on selvitettävä siis omat tulot ja menot. Seuranta on nettiaikana hyvin helppoa: useimmat ostokset tehdään kortilla, joten niistä on helposti löydettävissä tietoa pitkältä ajalta. Ei muuta kuin tarkastelemaan tiliotteita!

Netti on pullollaan vinkkejä sekä tulojen kasvattamiseen, että menojen pienentämiseen. En kirjoita ylös kaikkea oppimaani. Eri ihmisille toimivat erilaiset säästövinkit. Itselleni tärkeimmät vinkit tässä kuitenkin lyhyesti:

  • Kilpailuta sähkö, vakuutukset, lainat yms.
  • Karsi turhat tilaukset: lehdet, suoratoistopalvelut
  • Vertaa hintoja ruokakaupoissa
  • Myy turhat tavarat

Halutessasi löydät lisää säästövinkkejä täältä.

2. Säästä itsellesi puskurirahasto

Järkevä taloudenhoito vaatii vararahaston, josta voi maksaa yllättävät kulut. Aluksi on hyvä saada talteen 1000 €. Puskurirahasto tulisi kasata mahdollisimman pian.

Itse perustin oman säästötilin nettipankissa. Se onnistui hyvin nopeasti muutamalla klikkauksella. Sain sinne veronpalautusten ansiosta nopeasti tonnin kokoon. Rahaa voi kerryttää myös esimerkiksi myymällä turhia tavaroita. Lue, miten meidän perhe tienasi tonnin KonMarin avulla.

Jatkossa, kun kohta kolme on selätetty, voi puskurirahaston kokoa kasvattaa. Säästämisestä kannattaa tehdä automaattista. Tilipäivänä maksa ensin itsellesi! Eli päätä summa, jonka voit siirtää säästötilille joka kuukausi tilipäivänä. Tee tästä tilisiirrosta automaattinen. Aloittaa voi vaikka parilla kympillä ja kasvattaa summaa mahdollisuuksien mukaan.

3. Maksa pois korkeakorkoiset lainasi

Jos sinulla on luottokorttivelkaa tai tuotteita ostettuna osamaksulla, on näistä veloista syytä päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Niissä on nimittäin niin suuret korot, että säästät huomattavia summia maksamalla ne pian pois. Tonnin vararahasto on olemassa juuri sitä varten, ettei kallista osamaksulla ostamista tai pikavippejä enää jatkossa tarvita.

Jos korkeakorkoisia velkoja on useita, kannattaa hyödyntää lumipalloilmiötä. Lumipalloilmiö lyhyesti: maksa velkojasi minimisummalla kuukausittain, mutta pienintä velkaa mahdollisimman suurella summalla. Kun pienin velka on maksettu, siirry maksamaan seuraavaksi suurinta velkaa mahdollisimman suurella summalla. Pienimmästä aloittamalla tuloksia tulee nopeasti. Saat onnistumisen kokemuksia, kun selätät velat yksi toisensa jälkeen.

4. Ala sijoittajaksi!

Tilillä makaava raha ei tuota mitään, pikemminkin se pikkuhiljaa menettää arvoaan inflaation vuoksi. Säästäminen rahastoon on paljon tehokkaampaa kuin säästäminen tilille. Osakkeita ei tarvitse heti olla ostamassa. Niihin voi perehtyä myöhemmin, jos intoa riittää.

Aloittelijalle sopii mainiosti esimerkiksi Nordnetin kuluton Superrahasto Suomi. Se on kuluttomuutensa ansiosta erinomainen tapa aloittaa sijoittaminen. Sillä minäkin nyt olen aloittanut. Aloita sinäkin ilmainen asiakkuus Nordnetissä!

Asiakkuuden avaaminen on helppoa ja maksutonta. Tarvitset siihen verkkopankkitunnukset. Kun asiakkuus on avattu, pääset tutkimaan sijoitusvaihtoehtoja. Superrahasto Suomi löytyi palvelusta helposti hakutoiminnon avulla.

Sijoittamisesta kannattaa säästämisen tapaan tehdä automaattista. Pienelläkin summalla voi aloittaa. Pienin summa, jonka Nordnetin Superrahasto Suomeen voi sijoittaa, on 15 €.

5. Perusta unelmatili

Haaveiletko matkasta tai remontista? Rahastosijoittaminen on pitkäaikaista puuhaa. Lyhyemmän aikajänteen haaveita varten on hyvä olla oma säästötili, josta rahaa voi nostaa helposti ja nopeasti. Kuten rahastoonkin, kannattaa unelmatilillekin säästämisestä tehdä automaattista.

Unelmatili voi olla eri tili, kuin vararahastotili. Unelmatilille voi siirtää ylimääräisiä varoja, kuten tavaroiden myynnistä kertynyttä rahaa tai lomarahat. Säästämisen ei tarvitse olla pelkkää kieltäytymistä kaikista huveista. Raha on lopultakin vain väline, ei itsetarkoitus. Mieti, mikä sinulle tuottaa iloa ja säästä sitä varten.

Lähteet:

  • Tiia Konttinen. 2016. Sinullakin on oikeus vaurastua (e-kirja)
  • Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas. 2010. Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta. Talentum.

Lisäksi minua ovat innoittaneet lukuisat blogit, joita löytyy esimerkiksi täältä: https://www.talouteni.fi/blogi/2018/04/suomen-parhaat-sijoitusblogit-2018ja täältä: https://www.talouteni.fi/blogi/2018/11/suomen-inspiroivimmat-saastoblogit-2018

Back to Top