Miten ruokahävikin vähentäminen onnistuu? 6 vinkkiä

Miten ruokahävikin vähentäminen onnistuu? 6 vinkkiä

Maailman kalleinta ruokaa on ruoka, joka jää syömättä. Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä tapa säästää rahaa ja ympäristöä. Olen onnistunut vähentämään ruokahävikkiä perheessämme ihan minimiin. Tässä postauksessa kerron meidän perheessämme toimivat keinot ruokahävikin vähentämiseksi.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 26.10.2019 ja julkaistaan nyt hävikkiviikolla uudelleen päivitettynä versiona.

Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä. Linkit on merkitty *merkillä.

Hävikkiviikon kunniaksi: Osta edullista hävikkiruokaa netistä! *Matsmart.fi on yritys, joka myy pelastusta kaipaavia, täysin käyttökelpoisia ja laadukkaita tuotteita, joita muuten uhkaisi hävikkiin joutuminen aivan turhaan. Pelasta ruoka hävikkiin joutumiselta ja säästä rahaa!

1. Kartoita, mitä ruokaa kotoa löytyy

KonMarin oppien mukaisesti olen käynyt läpi jokaikisen tavaran kotonamme, myös ruokavarastot. Kuiva-ainelaatikko, säilykkeet, jääkaappi ja pakastin kaipaavat aika-ajoin tarkistusta.

Ensimmäisellä kerralla tähän kannattaa varata kunnolla aikaa, varsinkin, jos ruokavarastoja on kertynyt paljon. Jatkossa kartoitukseen menee vain muutama minuutti kerrallaan. Kun ruokavarastot käy läpi säännöllisesti, on helppo seurata, mitkä ruoka-aineet ovat menossa vanhaksi.

Olen tyhjentänyt vuorotellen säilykelaatikon, kuiva-ainelaatikon, maustelaatikon sekä jääkaapin. Samalla olen pyyhkinyt ne puhtaaksi. Kun laitan ruoat takaisin, katson samalla läpi niiden päiväykset. Ensimmäisellä kerralla jouduin laittamaan ruokia roskiinkin, nyt tätä tapahtuu hyvin harvoin.

Pelkkää parasta ennen -päiväystä ei kannata tuijottaa. Ruoka voi olla vielä aivan käyttökelpoista, vaikka sen päiväys olisikin mennyt. Luota omiin aisteihisi. Ainakin kananmunia ja monia kuiva-aineita voi turvallisesti käyttää päiväyksen mentyäkin. Yhtään kananmunaa en ole roskiin heittänyt päiväyksen jo mentyä. Aina ne ovat olleet vielä hyviä; yhtään pilaantunutta kananmunaa en ole vielä tähän päivään mennessä nähnyt.

Viimeinen käyttöpäivä -merkinnän kanssa taas täytyy olla tarkempi. Se tarkoittaa, ettei tuotetta oikeasti pidä käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Asiasta saa lisää tietoa esimerkiksi täältä.

2. Älä hanki turhan suuria varastoja

Ruoka-aineita ei kannata hamstrata kotiin liikaa. Minulla on tapana pitää kotona aina yhtä pakettia tiettyä kuiva-ainetta. Kun se alkaa olla lopuillaan, ostan uuden.

Monia ruoka-aineita voi korvata toisella. Netti on pullollaan vinkkejä, miten tietyn ruoka-aineen voi korvata. Lue vinkkejä esimerkiksi täältä.

Välillä kokeilen, miten pitkään voin olla käymättä kaupassa. Kun tuntuu, ettei mitään ruokaa enää ole, käyn vielä läpi kaikki säilykkeet, kuiva-aineet ja pakastimen sisällön. Usein kodista kuitenkin löytyy ainekset vielä yhteen tai jopa useampaan ruokalajiin.

Muistatko, kun lapsena kipaistiin lainaamaan naapurista sokeria tai muuta tarvittavaa? Tämä tapa voisi olla käytössä edelleenkin, ainakin tuttujen naapurien kesken! Oma äitini asuu meidän naapurissa, joten lainaamista tapahtuu paljon puolin ja toisin.

3. Suunnittele ateriat ja ostokset

Lapsiperheessä ruokaa täytyy tehdä jatkuvasti. Minua itseäni helpottaa, kun alkuviikosta mietin noin suunnilleen, mitä syömme minäkin päivänä. Ruoan ei aina tarvitse olla alusta asti itse tehtyä. Kaupoissa on paljon puolivalmisteita ja eineksiä, jotka pelastavat kiireisen päivän.

Usein pyrin valmistamaan ruokaa sen verran, että siitä riittää ainakin kahdelle aterialle. Sitten täytyy vain muistaa syödä kaikki ruoka, ettei jääkaappiin kerry tähteitä.

Ruoan tähteitä voi myös jatkojalostaa uusiksi ruokalajeiksi. Meillä oli esimerkiksi viime viikolla pastaa ja järvikalakastiketta, ja seuraavana päivänä järvikalalasagnettea edellisen päivän tähteistä. Lisäsin vain ruokakermaa kastikkeen ja pastan sekaan, sekoitin kaikki vuoassa, kuorrutin juustoraasteella ja työnsin uuniin. Hyvin maistui kumpikin ruoka.

Kauppaan mennessä on hyvä olla ostoslista mukana. Listaa laatiessa tulee samalla tarkistaneeksi, mitä kaikkea kotona jo on. Heräteostosten määräkin vähenee, ja rahaa säästyy.

4. Anna lasten ottaa ruokaa itse

Tämä toimii ainakin isompien lasten kanssa. Koululaiset osaavat jo aika hyvin arvioida, kuinka paljon syövät. Näin lautasille ei jää syömätöntä ruokaa, ei ainakaan paljon. Komposti syö sitten loput jäljelle jääneet ruoat.

5. Pidä jämäruokapäiviä

Joskus, varsinkin loppuviikosta, jääkaapissa saattaa olla useita pikkuannoksia eri ruokalajeja. Silloin kysyn, mitä kukanenkin haluaa syödä, ja jaan ruoat toiveiden mukaan. Tavoitteena kun on, että kaikki ruoka tulee syödyksi.

On myös joitakin ruokalajeja, joihin voi hyödyntää monipuolisesti jääkaapista vanhaksi menevät ruoat. Näitä ovat esimerkiksi pizza ja kasvissosekeitto. Nahistuneet hedelmät voi käyttää smoothieen tai pirtelöön.

6. Pakastin pelastaa

Joskus emme millään ehdi syödä kaikkea ruokaa ja jotain uhkaa mennä vanhaksi. Silloin pakastan ylimääräisen ruoan. Pakastimestakin täytyy siis muistaa tarkistaa ruokatilanne aika ajoin!

Pakastimessa meillä on myös leipää, lihaa ja marjoja. Leipä ei pääse homehtumaan, kun sitä sulattaa pienissä erissä syötäväksi. Syksyn marjasadosta riittää iloa ja vitamiineja pitkän talven ajalle.

Niinkuin monilla lappilaisilla, mieheni ja veljeni kuuluvat hirviporukkaan. Meillä on siis aina hirvenlihaa pakastimessa. En osta kaupasta lihaa, en edes jauhelihaa. Kun suunnittelen tekeväni liharuoan, nostan siis vain lihan sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Lihaa riittää yleensä koko talveksi.

Tässä vielä tiivistettynä keinot, joilla vähennän ruokahävikkiä: Kartoitan säännöllisesti, mitä ruokaa meillä on ja milloin se vanhenee, en osta kotiin suuria varastoja, käyn kaupassa suunnitellusti ja hyödynnän pakastinta.

Bonusvinkki: Osta edullista hävikkiruokaa netistä!

Netissä on yrityksiä, jotka myyvät kauppojen ylijäämäeriä edullisesti yksityisille kuluttajille. Tällainen on esimerkiksi *Matsmart.fi.

Olen tilannut jo monena vuonna edulliset synttäritarjoilut lasteni synttärijuhliin Matsmartilta, ja samalla olen vähentänyt hävikkiä. Win-win-tilanne siis! Myös jouluksi olen tehnyt erinomaisia ruokalahjalöytöjä Matsmartilta. Näin yhdistyvät helposti ja kätevästi maailman pelastaminen ja rahan säästäminen, yksi pieni teko kerrallaan 🙂

Hävikkiviikko

Hävikkiviikko on kampanja, jonka tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen. Kampanja toteutetaan vuosittain syyskuussa. Tavoitteenani on kuitenkin se, että kiinnitän asiaan huomiota vuoden jokaisella viikolla!

https://i0.wp.com/havikkiviikko.fi/wp-content/uploads/2019/06/2019_Havikkiviikko_800x800_15-1220x1220.png?resize=640%2C640&ssl=1

Lisää tietoa kampanjasta ja ruokahävikin vähentämisestä saat täältä.

Onko sinulla lisää ideoita ruokahävikin vähentämiseksi?

Back to Top