Kohti minimalismia osa 2: kirjat ja paperit sekä osa komonoa

Kohti minimalismia osa 2: kirjat ja paperit sekä osa komonoa

Lauantaina 10.8. ehdin taas minimalismiprojektini pariin. Minulla on enää varsin vähän kirjoja, mutta kävin ne silti läpi. Itsellenikin yllätykseksi luovuin vielä kuudesta kirjasta. Lisäksi järjestelin jäljelle jääneet kaappiin niin, että ne on helppo ottaa luettavaksi.

Aikakauslehtiä en säilytä lainkaan, joten niitä ei tarvinnut erikseen käydä läpi. Meille ei tule tilattuna yhtään lehteä, joten ei niitä kovin paljon muutenkaan pääsisi kertymään.

Mieheni innostui raivaamaan pihavarastoa ja laitoimme joitakin tarpeettomia tuotteita nettiin myyntiin sekä ilmaiseksi haettavaksi. Näin tässä helposti käy: kun itse käyt läpi ja karsit kamoja, saattaa lähipiiri innostua mukaan!

Sunnuntaina 11.8. oli papereiden vuoro. Minulla ei ole kovin paljon papereita, mutta taas tuli todettua, että niitä kertyy todella helposti. Paperit täytyy vain käydä läpi aika ajoin. Koska niitä ei ole paljon, ne on kuitenkin käyty läpi hyvin nopeasti.

Turhat menivät paperinkeräykseen. Jäljelle jääneet järjestin nyt järkevämpään paikkaan. Nyt tärkeät, säilytettävät paperini (kuten työ- ja opiskelutodistukset) löytyvät samasta kaapista kuin kirjanikin. Ne ovat kansiossa ja kansio pystyasennossa. Näin ne vievät vain vähän tilaa.

Kaappiin päätyi myös joitakin taloon liittyviä sekä muutamia muita papereita, joita vain täytyy säilyttää. Kaikki säilytettävät paperini sekä kirjani mahtuvat kaapin yhdelle hyllylle.

Lisäksi minulla on eteisessä lipasto, jonka laatikossa on paikka toimenpiteitä vaativille papereille. Tarkoitus on, että laatikko olisi aina tyhjä, mutta käytännössä siellä on aina jokin paperi. Pitämällä määrän pienenä asiat tulee hoidettua helposti, kun tärkeitä papereita ei tarvitse etsiä pitkin asuntoa. Jatkossa minun tarvitsee käydä läpi vain tämä laatikko kun käyn läpi papereita. Jos jokin paperi vaatii pysyvämpää säilytystä, siirrän sen sitten kaappiin, muiden säilytettävien papereiden joukkoon.

Komono eli pikkutavarat

Marie Kondo käyttää nimitystä komono kaikista kodin pikkutavaroista. Niiden kimppuun kävin siis papereiden jälkeen. Aloitin DVD-elokuvista. CD:t olisivat muuten olleet ensimmäinen komonon tavaralaji, mutta niitä minulla ei ole enää yhtään.

DVD-elokuvia meillä on yksi laatikollinen olohuoneen tv-tasossa. Niistä vain kaksi on minun elokuviani ja ne haluan edelleen säilyttää. Miehelläni ei ole yhtään elokuvia, eli suurin osa on lasten. Kävinkin DVD:t läpi lasten kanssa.

Yllättäen sain laittaa pois seitsemän DVD:tä. Suurena Disney-fanina minua kyllä hieman kirpaisi, että ne kaikki olivat Disney-leffoja. Suostuin kuitenkin luopumaan niistä, sillä monta Disney-klassikkoa meille vielä jäi. En aiokaan kerätä meille niitä kaikkia.

Jäin pohtimaan, miksi luopuminen elokuvista oli vaikeaa juuri minulle, ei lapsille. Ehkä en niinkään harmittele sitä, että meillä ei enää ole niitä elokuvia. Haikeus taitaa ollakin siinä, että lapseni ovat jo niin isoja, ettei heitä nuo elokuvat enää kiinnosta. Mutta ei minun tarvitse säilyttää elokuvia ihanien muistojen vuoksi. Muistot ovat minulla joka tapauksessa. Tämän ajatuskuvion läpikäytyäni oli luopuminen helpompaa.

Uskon, että monella muullakin on vaikeuksia luopua tavaroista, jotka tuovat mieleen rakkaita muistoja. Muisto ei kuitenkaan ole siinä tavarassa, vaan omassa mielessämme. Jos pelkää, että unohtaa tärkeän muiston luopuessaan jostakin tavarasta, niin ainahan voi ottaa esineestä kuvan. Ja ei kaikista muistoesineistä ole pakko luopua! Voit hyvillä mielin säilyttää ne tärkeimmät, jos ne sinua ilahduttavat. Itse en kuitenkaan enää halua säilyttää mitään vain huvin vuoksi, vaan esineellä on oltava jokin muukin tehtävä, kuin muistuttaa menneestä.

Väliraporttina tavaroiden myyntitilanne: parissa päivässä olemme saaneet vanhoja kamoja myymällä kokoon jo 300 euroa. Joukossa oli yksi mieheni kalliimpi harrastusväline sekä yksi huonekalu. Joka tapauksessa, ihan mukava summa ylimääräistä. Minimalismiprojekti etenee mukavasti ja se, että siitä saa rahaa on toki kannustavaa!

Ensi kerralla jatkan komonon parissa.

HUOM! Minua innostanut minimalistibloggari Virve Fredman pohtii täällä marituksen ja minimalismin eroja ja yhtäläisyyksiä, käyhän vilkaisemassa!

Luitko jo tämän: Kohti minimalismia osa 1

Back to Top