Väitöspäiväkirja, osa 4: Urasuunnittelua

Väitöspäiväkirja, osa 4: Urasuunnittelua

Oletko koskaan tehnyt urasuunnittelua? Nyt pääset lukemaan erään uratarinan, joka tosin ei ole vielä lähelläkään loppua. Samalla saat ehkä joitakin ajatuksia oman uratarinasi pohdintaan. Tämä blogiteksti on syntynyt jatko-opintojeni kurssin Career planning for doctoral candidates (Lapin yliopisto) opintopäiväkirjan pohjalta alun perin syksyllä 2022, mutta olen nyt muokannut tekstiä blogiin sopivaksi. Kurssin vetäjänä toimi Krista Kohtakangas. Kiitos Kristalle mainiosta kurssista ja kannustavasta palautteesta!

Eräs uratarina

Ennen tohtoriopintoja minulla oli aika suoraviivainen ja selkeä mielikuva siitä, miten urani etenisi. Tähtäsin opinto-ohjaajaksi. Alun perin tosin halusin varhaiskasvatuksen opettajaksi. Opiskelin lukion jälkeen sosionomiksi (AMK), mutta totesin melko pian päiväkotiin töihin päästyäni, että haluan opiskella lisää. Jo sosionomiopintojen aikana oli herännyt ajatus siitä, että opinto-ohjaajan työ voisi olla minun juttuni. Sekin lähti vain siitä, että eräs opiskelukaverini sanoi, että muistutan hänen opoaan ja että voisin olla hyvä opo. Mitään kokemusta opon työstä minulla ei ollut, eikä ole vieläkään.

Hakeuduin sitten opiskelemaan luokanopettajaksi ja ajattelin sen olevan välietappi ennen opo-opintoja. Valmistuttuani (ja saatuani kolme lasta: olin kotiäitinä siihen saakka, kunnes kuopukseni täytti kolme vuotta) tein luokanopettajan työtä (7,5 vuotta) ja hain välillä opo-opintoihin. Kun en kolmannellakaan hakukerralla päässyt opo-opintoihin, piti alkaa miettiä muita vaihtoehtoja. Luokanopettajan työkään ei tuntunut siltä, että jaksaisin tehdä sitä eläkeikään saakka – mikä se sitten tulisikaan olemaan! Halusin edes pienen hengähdystauon koulun hektisestä arjesta. Niinpä eräänä kesäpäivänä kolme vuotta sitten muistin, että sain gradustani hyvän arvosanan ja suosituksen hakeutua jatko-opintoihin. Niin tein, kymmenen vuotta gradun jälkeen, ja olen ollut opintovapaalla luokanopettajan työstä nyt puolitoista vuotta.

Ajatus tohtorintutkinnosta tuntuu vielä aika kaukaiselta. En ole sitä vielä kovin paljon edes ajatellut, vaan etenen yksi etappi kerrallaan: ensimmäinen tieteellinen artikkelini on julkaistu tammikuussa 2023 ja toinen artikkeli on tällä hetkellä vertaisarvioitavana. Väitöskirjaan tarvitaan alallani kolme artikkelia. Lukuvuoden 2023-2024 ajan toimin hanketyöntekijänä kestävyyskasvatushankkeessa omalla koulullani, ja teen samalla kolmatta artikkelia. Saamani apuraha Wihurin rahastolta mahdollistaa vielä opintovapaalle jäämisen tulevan lukuvuoden jälkeenkin, joten lukuvuoden 2024-2025 olisin siis jälleen opintovapaalla. Tarkoituksenani on valmistua tohtoriksi vuoden 2025 loppuun mennessä.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Nyt en enää tiedä, mikä minusta tulee isona! Tuskin edes on mitään yhtä ainoaa työpaikkaa, johon valmistumisen jälkeen tähtään, vaan ehkä tehtäviä on useita, peräkkäisiä tai päällekkäisiä. Sen olen jo opintojeni myötä huomannut, että kun avaa yhden oven, sen takaa paljastuu uusia ovia, joiden olemassaolosta ei aiemmin edes tiennyt. Tällä hetkellä menen lukuvuosi kerrallaan ja katson minne tämä tohtoritie vie.

En tiedä vielä, palaanko takaisin luokanopettajan virkaani. Tavoitteeni on, että kun tuota päätöstä teen, minulla olisi muitakin työmahdollisuuksia. Toivon joka tapauksessa, että viiden vuoden päästä työskentelen tavalla tai toisella kestävän kehityksen edistämisen parissa. Toivon tulevalta työltäni vapautta aikataulujen ja paikan suhteen. Opintovapaan myötä sain aikaa levätä ja miettiä, mitä oikein haluan elämältäni. Kokemuksieni myötä oma hyvinvointi on tullut minulle nyt niin tärkeäksi arvoksi, että en halua työhön, joka vie kaikki voimani.

Mahdollisia tulevia työtehtäviäni voisivat olla esimerkiksi nämä:

  • Tohtoriopintojen ollessa valmiit tai ainakin loppusuoralla, voisin selvittää, millaisia asiantuntijatöitä on tarjolla, ja ehkä hakea joitakin niistä, jos kiinnostavia tehtäviä löytyy joko riittävän läheltä, tai täydellä etätyömahdollisuudella.
  • Haluaisin kirjoittaa tietokirjan tai jopa useita.
  • Voisin työskennellä projektikoordinaattorina tai hankevastaavana tms.
  • Yksi kiinnostava työtehtävä, jota voisin ainakin kokeilla, on opettajien kouluttaminen kestävyysaiheista.
  • Yrittäjyys kiinnostaa kovasti, mutta mistä toimiva liikeidea?
  • Voisin kokeilla bloggaamista englanniksi.
  • Voisin toimia postdoc-tutkijana.
  • Olen kiinnostunut kansainvälisistä työtehtävistä.
  • Haen jatkossakin apurahoja tarpeen mukaan.

Summa summarum: Urani ei todellakaan muistuta suoraa viivaa jatkossa, vaan on virta. On kiehtovaa lähteä katsomaan, mihin kaikkeen virta minut johdattaakaan!

Millainen on sinun uratarinasi? Oletko koskaan tehnyt urasuunnittelua? Jos et, näin kesällä sille voisi olla aikaa!

Aiemmat väitöspäiväkirjan osat:

Back to Top