Kestävyyskasvatusta Keski-Lappiin -hanke

Kestävyyskasvatusta Keski-Lappiin -hanke

Kestävyys- ja ilmastokasvatushankkeita on parhaillaan käynnissä useilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Pohjoisin niistä on Kestävyyskasvatusta Keski-Lappiin -hanke Sodankylässä. Hanke toteutetaan lukuvuoden 2023-2024 aikana, ja siinä ovat mukana kaikki Sodankylän neljä koulua.

Kestävyyskasvatusta Keski-Lappiin -hanke pyrkii vakiinnuttamaan kestävyysajattelun osaksi Sodankylän kunnan koulujen kaikkea toimintaa. Hankkeessa tehdään tutuksi ja hyödynnetään eurooppalaista kestävyysosaamisen viitekehystä (GreenComp) kunnan kouluissa, niin henkilökunnan kuin oppilaidenkin sekä heidän perheidensä keskuudessa. Lisäksi hankkeessa tutkitaan GreenComp -viitekehyksen mukaisen kestävyyskasvatuksen vaikuttavuutta oppilaiden tietoihin, asenteisiin ja toimintaan.

Hankkeella on kolme tavoitetta:

  • Sodankylän kunnan koulujen toimintakulttuurin ja oppimisympäristöjen kehittäminen vahvistamaan arjen ilmasto- ja kestävyyskasvatusta
  • Ilmasto- ja kestävyysosaamisen ja pedagogiikan kehittäminen, tukeminen ja jalkauttaminen Sodankylän kunnan kouluissa, erityisesti eurooppalaisen kestävyysosaamisen viitekehyksen (GreenComp) konkretisointi oppiainekohtaisesti sekä monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin
  • Työkalujen tai mallien kehittäminen kestävyyskasvatuksen ja kestävän kehityksen vaikuttavuuden seurannalle oppilaitosten tai koulutuksen järjestäjien tasolla

Hankkeen vastuuhenkilönä toimin kestävyyskasvatuksen kehittämisopettajana kunnassamme yhden lukuvuoden ajan. Teen yhteistyötä koko koulun henkilökunnan, oppilaiden sekä perheiden kanssa tuoden esille kestävyysajattelua koulujen toiminnan kaikilla tasoilla (kulutus, energia, ravitsemus, jätehuolto ja kierrätys, pedagogiset ratkaisut ym.). Työhön kuuluu myös viestiminen aktiivisesti eri tahojen kanssa (esim. media, muut kunnat, valtakunnallinen taso ym.) molempiin suuntiin. Toivottuna tuloksena on, että hankkeen myötä kestävyysajattelu otetaan luontevaksi osaksi kaikkea päätöksentekoa ja toimintaa kunnan kouluissa niin pedagogisella, kuin muillakin toiminnan tasoilla.

Hankkeen aikana on tarkoitus päivittää Sodankylän kunnan paikallista opetussuunnitelmaa GreenComp -viitekehyksen mukaiseksi, sekä tuoda kestävyysaiheinen valinnaisaine tarjontaan pysyvästi sekä ala-, että yläkouluun. Pilottivuoden aikana tehdään kokeiluja toimivien pedagogisten ratkaisujen löytämiseksi. Hankevuoden aikana toteutetaan myös kestävyysaiheisia monialaisia oppimiskokonaisuuksia eri ikäisten oppilaiden kanssa, ja olen mukana suunnittelemassa, toteuttamassa sekä arvioimassa niitä. Lisäksi pidän koulutuksia opettajille aiheesta GreenComp, kestävyysosaaminen ja opetussuunnitelma ja ideoimme yhdessä, miten hyödynnämme GreenComp -viitekehystä kunnassamme. Kartoitan ilmaisia, kestävyysaiheisia materiaaleja (mappa.fi) ja vinkkaan niistä muille opettajille. Näiden toimien toivottuna tuloksena on, että kunnan opettajat tuntevat GreenComp -viitekehyksen ja hyödyntävät sitä omassa opetustyössään, ja kestävyyskasvatus ja GreenComp -viitekehys jalkautetaan pysyväksi osaksi kunnan pedagogista toimintaa (eri oppiaineissa, valinnaisaineissa, monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa).

Hankkeessa on tarkoitus kehittää lukuvuoden 23-24 aikana työkalua (mittaria), jolla seurataan GreenComp -viitekehyksen mukaisen kestävyyskasvatuksen vaikuttavuutta oppilaiden tietoihin, asenteisiin ja toimintaan. Tämän työkalun kehittäminen ja sen hyödyntäminen on osa väitöstutkimustani. Lisäksi kehitellään GreenComp tutuksi oppilaskunnan hallitukselle -opetusmateriaalia (GreenComp oppilaan tasolle tuotuna – oppilaat voivat itse arvioida, miten tämä meidän koulussamme näkyy).

Pitkän aikavälin tavoiteltu kehitys hankkeessa on, että Sodankylän kunnan kouluihin vakiinnutetaan kestävyysajattelu kaikille tasoille, niin pedagogisesti, kuin muuhunkin toimintaan.

Millaista arviointi-, tutkimus- tai selvitystoimintaa hankkeeseen sisältyy?

Toimin väitöskirjatutkijana Lapin yliopistossa ja sidon hankkeen osaksi omaa tutkimustani. Väitöstutkimuksen aiheena on kestävyysosaamisen opetus alakoulussa (GreenComp -viitekehys). Tavoitteena on tutkia lukuvuoden 23-24 ajan, millaista vaikutusta oppilaiden kestävyysosaamiseen (tietoihin, asenteisiin ja toimintaan) tällä hankkeella (tai sen osilla) on.

Toimenpiteet tulosten ja tuotosten levittämiseksi

Hankkeen tulokset tulevat näkymään tulevaisuudessa valmistuvassa väitöskirjassa. Julkaisen tuloksia aktiivisesti valtakunnan tasolla esimerkiksi verkostomaisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa sekä eri blogeissa, ainakin tässä omassani ja Sirene-blogissa.

Miten turvataan hankkeessa kehitettävien materiaalien, palveluiden sekä ratkaisujen ylläpito ja jatkokehittäminen avustuksen käyttöajan jälkeen?

Työskentelen Sodankylän kunnassa vakituisessa luokanopettajan virassa ja tarkoitus on, että hankkeessa kehitetyistä käytännöistä tulee pysyviä. Hankkeen toteutusvuonna toimin tiiviissä yhteistyössä muun koulun väen kanssa, jotta GreenComp -viitekehys ei jää päälleliimatuksi puuhasteluksi, vaan vakiintuu aidoksi osaksi koulun toimintaa.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä hankkeesta, vastailen niihin mielelläni. Myös yhteistyö eri tahojen kanssa on erittäin toivottavaa.

Lapin marraskuu on viime päivinä näyttänyt tältä. Tuntuu melkein, kuin olisi kevättalvi. Kohti valkeaa joulua mennään! Mukavaa loppuvuotta!

Back to Top