Kohti minimalismia osa 4: komonoa keittiötarvikkeista koriste-esineisiin

Kohti minimalismia osa 4: komonoa keittiötarvikkeista koriste-esineisiin

Karsintaprojekti ja matka kohti minimalismia jatkui taas lauantaina 24.8. Keittiö jäi viime kerralla kesken, joten jatkoin keittiötarvikkeiden läpikäymisellä. Vaikka olin ajatellut, ettei keittiössä ole mitään turhaa, niin silti poistettavia kertyy.

Keittiön perusteellinen siivous tuntuu isolta urakalta, eikä siihen tule helposti ryhdyttyä. KonMarin ohjeilla ja yksi tavaralaji kerrallaan siivous on kuitenkin yllättävän vaivatonta ja palkitsevaa. Samalla kun käyn tavaroita läpi, pyyhin kaikki kaapit ja laatikot. Puhdas ja hyvin järjestetty keittiö on arjen ilo ja ruoanlaitto mukavampaa, kun kaikki tavarat löytyvät helposti.

Keittiövälineitä oli keittiön ulkopuolellakin: yksi vuoka eteisen kaapissa ja viinilaseja vitriinikaapissa. Nyt paremmalla järjestelyllä sain kaikki keittiötarvikkeet sopimaan keittiöön. Olen haaveillut hankkivani uuden senkin, mutta tällä menolla sille ei kohta ole enää tarvetta, kun tavarat sopivat jo olemassa oleviin säilytyskalusteisiin. Karsimalla tavaroita säästöä tulee siis monella tapaa.

Sateisen sunnuntain ratoksi jatkoin koko keittiön valmiiksi. Nyt kaikki keittiötarvikkeet ovat siellä missä pitääkin, eli keittiön kaapeissa ja laatikoissa. Kaikki kaapit ja laatikot on puhdistettu ja järjestyksessä, jääkaappia ja pakastinta myöten.

Miten tavaroiden karsiminen onnistuu lapsilta?

Aikuisen esimerkillä, sillä järjestelyvimma tarttuu! Keskimmäinen lapsemme, 10-vuotias, halusi alkaa käydä läpi omia tavaroitaan. Pian paljon vaatetta ja leluja oli siirretty 8-vuotiaalle pikkusiskolle 🙂 Onneksi hänkin innostui mukaan karsimaan ja joitakin tavaroita saatiin oikeasti kiertoon, eikä vain siirretty huoneesta toiseen.

Meillä lapset karsivat omia tavaroitaan itse. Olen toki mukana ja apuna tarvittaessa. En kuitenkaan poista lasten tavaroista mitään ilman heidän lupaansa. Kokemukseni mukaan pienet lapset eivät vielä välttämättä halua luopua mistään, mutta kouluikäisten kanssa tämä jo onnistuu. Sekin auttaa, että keskimmäinen lapsi on lukenut vaaleanpunaisen KonMari-kirjan.

Kouluikäisiä lapsia motivoi sekin, että ylimääräiset tavarat myydään kirpputorilla. Omien vanhojen tavaroiden myynnistä saadut rahat he saavat pitää itse. Vaihtoehtoisesti perheellä voi olla rahoille yhteinen säästökohde, kuten vaikka lomamatka. Meillä esimerkiksi säästetään nyt juuri reissua varten.

Tavoitteena ei tietenkään ole, että lapsista tulisi myös minimalisteja. Jokainen perheenjäsen saa säilyttää ihan niin paljon tavaraa, kuin itse haluaa. Luonnekin vaikuttaa: joku lapsi saattaa haluta säilyttää melkein kaikki tavaransa, kun taas toinen on valmis luopumaan suurimmasta osasta.

Lapsetkin ovat kyllä huomanneet, miten mukavaa kotona on, kun joka paikka ei pursuile turhaa tavaraa. Ja miten helppoa on oman huoneen siivous 🙂

Iltasella kävimme vielä yhdessä läpi pleikkapelit (neljä sai jäädä, kolme poistettiin) sekä lautapelit (kymmenestä pelistä karsittiin puolet pois). Lautapelit saivat viimeinkin talosta oman paikan: ne ovat eteisen kaapissa yhdellä hyllyllä. Aiemmin niitä oli vähän siellä täällä ja suurin osa majaili vaatehuoneen lattialla. Paikka kaikelle ja kaikki paikalleen, niin tulee siistiä.

Poistettavien tavaroiden pino siis vain kasvaa ja kasvaa. Joitakin isoimpia juttuja olemme myyneet saman tien netissä, mutta aion varata myös kirpputoripöydän, kunhan minimalismiprojektini tästä vielä etenee.

Kodintekstiilit

Maanantaina 26.8. kävin läpi liinavaatekaapin. Kaikki talon pyyhkeet, lakanat, pöytäliinat ja muut tekstiilit sijaitsevat pukuhuoneen korkeassa kiinteässä kaapissa. Ne olikin kaikki nopeasti viety keittiön pöydälle ja hyllyt pyyhkäisty puhtaaksi.

Pyyhkeitä ja petivaatteita meillä on tällä hetkellä sopiva määrä, niitä ei tarvinnut karsia. Talossamme on ehkä hieman enemmän pyyhkeitä, lakanoita, tyynyjä ja peittoja kuin viisihenkinen perhe tarvitsisi. Jatkossa taloa on kuitenkin tarkoitus vuokrata majoituskäyttöön noin kerran vuodessa, joten liinavaatteiden säilytykselle on hyvä syy.

Yksi henkilökohtainen syy sille, miksi tavoittelen minimalismia, on juuri tuo kodin helppo vuokraaminen. Se ei toki ole ainoa syy, eikä tärkein, niin pienimuotoista majoitustoiminta on. Kirjoitan jossain vaiheessa aiheesta oman postauksen.

Joitakin poistoja liinavaatekaapista kuitenkin tein. Olemme päättäneet, ettei keittiö-ruokailu-olohuonetilamme tarvitse verhoja. Muut verhot olemme myyneet jo aiemmin, mutta jostain syystä jouluverhoja oli säilytetty. Nyt nekin saivat siis lähteä.

Jäljelle jääneet liinavaatteet järjestelin kaappiin järkevämmin ja nyt sinne jäi jopa tyhjiä hyllyjä. Ajattelin sijoittaa kaappiin valokuva-albumeita ja muita muistoesineitä, jahka pääsen karsintaprojektissani niin pitkälle.

Sisustusesineet

Samana päivänä ehdin vielä käydä läpi melkein kaikki sisustusesineet. Aluksi kokosin keittiön pöydälle maljakot, kukkaruukut, kynttilät ja koriste-esineet. Kausitavaroita, eli joulu-, pääsiäis- ja vappukoristeita en ottanut vielä mukaan, niiden aika on myöhemmin.

Karsin muutaman kynttiläsomisteen sekä pari pientä kukkaruukkua. Yhden koriste-esineen vien töihin. Maljakoita oli sopivasti.

Sisustusesineitä oli aiemmin kahdessa paikassa: lasivitriinikaapissa sekä eteisen korkeassa, kiinteässä kaapissa. Nyt karsinnan jälkeen kaikki sopivat eteisen kaappiin. Sinnekin jäi vielä tyhjä hylly odottamaan muistoesineitä.

Tällä hetkellä keittiössä sijaitseva lasivitriinikaappi on näillä näkymin tyhjenemässä kokonaan. En aio silti luopua siitä, se vain pääsee uuteen käyttöön kuopuksen huoneeseen. Karsimalla tavaroita ja kierrättämällä olemassa olevat kalusteet paremmille paikoille poistuu tarve hankkia uusia huonekaluja.

Tavaroiden myynti ei ole nyt ollut kovin aktiivista. Saldo on noussut vitosella ollen nyt 469 euroa.

Joko luit nämä: Kohti minimalismia osa 1; Kohti minimalismia osa 2; Kohti minimalismia osa 3.

Back to Top