Miten säästän rahaa ruokaostoksilla?

Miten säästän rahaa ruokaostoksilla?

Minulla on käynnissä kymppitonnin säästöhaaste vuodelle 2020. Osteluni ovatkin olleet erittäin vähissä tänä vuonna. Ruokakaupassa asiointia vain ei voi lopettaa. Tässä tilanteessa ruokaa menee kotona tavallistakin enemmän, kun kaikki ateriat syödään kotona koko ajan. Olen pohtinut siis paljon sitä, miten säästän rahaa ruokaostoksilla.

Keräsin tähän itse hyväksi havaitsemiani vinkkejä. Voit poimia näistä joitakin ideoita itsellesi, jos haluat. Koskaanhan samat vinkit eivät sovi kaikille, vaan yksi hyötyy yhdestä vinkistä, toinen toisesta, kolmas kaikista ja neljäs ei yhdestäkään! Olemme kaikki erilaisia.

Mutta tässä siis minun keinojani säästää rahaa ruokaostoksilla 🙂

Kaikki lähtee hintatietoisuudesta

Mistä tietää, onko ruoka edullista vai kallista? Seuraamalla hintoja. Vain siten voi tietää, mitä mikäkin ruoka yleensä maksaa. Näin huomaa helposti, jos jokin ruoka on saatavilla erityisen edullisesti.

Tähän väliin vähän taustaa: Kun muutin omilleni, olin opiskelija eikä rahaa tietenkään ollut paljon käytettävissä. Silloin otin tavakseni seurata tarkasti hintoja kaupassa. Sama jatkui, kun olin pitkään kotiäitinä pienillä tuloilla.

Päästessäni viimein kunnolla työelämään oli rahaa yhtäkkiä käytettävissä paljon enemmän. Hintojen seurailu jotenkin unohtui pikkuhiljaa. Mieheni tiesi, ettei minulta kannattanut kysyä, mitä jokin ruoka oli maksanut. En kerta kaikkiaan tiennyt, koska en ollut vilkaissutkaan hintaa. Jätin kuititkin aina kauppaan.

Ostin ruokakaupoista mitä mieli teki uhraamatta ajatustakaan sille, mitä se maksaa. Rahaa oli aina tarpeeksi, kun en muuten ole koskaan ollut mitenkään tuhlailevaa sorttia. Mutta siis ruoan hinnan seuraaminen loppui pitkäksi aikaa.

Noin puolitoista vuotta sitten koin herätyksen ja innostuin tavattomasti säästämisestä ja sijoittamisesta. Oli luonnollista alkaa taas seurata ruoan hintaa. Se todellakin kannatti! Rahaa kertyy säästöön huomattavia summia ihan huomaamatta jo tällä pienellä muutoksella.

Käyn nykyään kaupassa hintatietoisesti. Tiedän suunnilleen, mitä perusruoka maksaa. Seuraan kaupassa taas tarjouksia ja jätän kalliit heräteostokset kauppaan. Meillä syödään peruskotiruokia, jotka ovat hyviä, terveellisiä ja pääasiassa edullisia.

Esimerkki entisestä elämästäni, jolloin en vielä seurannut tuotteiden hintoja: saatoin hyvillä mielin ostaa jokaiselle perheenjäsenelle jonkin kalliin jäätelöpurkin viikonlopuksi. Niiden hinnat voivat olla yli kuusikin euroa/ puolen litran purkki. Meitä on viisi, joten jätskiin meni siis monesti jopa yli 30 € viikossa.

Nykyään ostan peruspakkajäätelöä hintaan 2,50 €/ litra. Koska me vanhemmat emme juuri jäätelöä enää syö, riittää yhdestä paketista lapsille pitkäksi aikaa. Säästöä tulee siis pelkistä jäätelöistä jo reilusti yli 20 € viikossa. Kun näitä esimerkkejä on muitakin, säästyy rahaa ruokaostoksilla nykyisin useita satasia kuukaudessa verrattuna aiempaan.

En koe, että hintojen seuraaminen olisi tylsää tai hankalaa – päinvastoin. Tämä on hauskaa! Ilahdun, kun teen edullisia ostoksia. Tämä on vähän niin kuin peliä, jossa täytyy kehitellä perheelle terveellistä ruokaa mahdollisimman vähällä rahalla.

Tiedän olevani etuoikeutettu, kun pystyn ajattelemaan näin. Tällä hetkellä monessa perheessä pohditaan kuumeisesti, miten saadaan vähät rahat riittämään kaikkeen tarpeelliseen. Uskon kuitenkin, että omien kulutustottumusten tarkastelu ajoittain tekee hyvää ihan jokaiselle, tulotasosta riippumatta. Ruoasta säästyvän rahan voi käyttää muutenkin – vaikkapa sijoittamalla sen. (Lue lisää aiheesta täältä.)

Vältä ruokahävikkiä

Kaikkein kalleinta ruokaa on sellainen ruoka, joka menee roskiin. Syömättä jäänyt ruoka kuormittaa myös ympäristöä täysin turhaan.

Olen pyrkinyt minimoimaan meidän perheen ruokahävikin. Olen kirjoittanut aiheesta postauksen jo aiemmin, se löytyy täältä. Tässä tiivistettynä parhaat vinkit ruokahävikin vähentämiseen kotona:

  • Kartoita, mitä ruokaa kotoa löytyy
  • Älä hanki turhan suuria varastoja
  • Suunnittele ateriat ja ostokset
  • Anna lasten ottaa ruokaa itse
  • Pidä jämäruokapäiviä
  • Pakasta ylimääräinen ruoka

Osta hävikkiruokaa yrityksiltä

Viime aikoina monet yritykset ovat aktivoituneet myymään hävikkiruokaa kuluttajille edullisesti. Idea on aivan loistava: voit säästää rahaa ja pelastaa samalla maapallon!

Ruokakaupoista S-ketjun kaupat myyvät viimeistä käyttöpäivää lähestyviä tuotteita -30% alennuksella. Jos olet kaupassa iltakahdeksan jälkeen, on alennus jo -60%. Päätinkin hiljattain, että käyn paikallisessa S-marketissa jatkossa vain iltaisin 🙂

Lidl taas myy hävikkiruokaa aamuisin. Tarjolla on edullisia edellisen päivän paistopisteen tuotteita sekä heviä eli hedelmä- ja vihannesosaston jo parhaat päivänsä nähneitä tuotteita. Lidlin hukkaruoan pelastaminen on minulla vielä kokeilematta, lähinnä siksi, että aamu-unisena kauppareissu aamutuimaan ei houkuttele… Aion tätä kyllä jossain vaiheessa kokeilla.

On syntynyt myös aivan uusia yrityksiä, jotka välittävät yritysten hävikkiruokaa yksityisille kuluttajille. Näistä Matsmart ja Fiksuruoka toimittavat ruokaa kotiin postitse ympäri Suomen. Tarjolla on lähinnä hyvin säilyvää naposteltavaa, kuten karkkia, keksejä, pillimehuja tms. mutta myös esim. teollisia lastenruokia.

En ole vielä testannut näiden yritysten kautta ruoan tilaamista, sillä meillä ei juuri syödä teollisia makeita välipaloja. Aion kuitenkin tilata tuotteita kesällä retkieväiksi sekä syksyllä lasten syntymäpäiville.

Liityin hiljattain ResQ Clubiin eli ruoan pelastajaksi. ResQ Club välittää kuluttajille lähinnä ravintoloiden hävikkiruokaa. Joitakin ruokakauppojakin on mukana. Valitettavasti meiltäpäin ei ole mukana vielä yhtään yritystä, joten en ole pelastanut vielä yhtään ruoka-annosta. Jos ResQ Club toimii sinun paikkakunnallasi, suosittelen ehdottomasti lataamaan ResQ -sovelluksen puhelimeesi! Lisää tietoa saat täältä.

Hyödynnä tarjoukset

En juuri koskaan lue mainospostia. En siis ole mikään tarjoushaukka, joka juoksee jatkuvasti parhaiden tarjousten perässä.

Sen sijaan tarkkailen hintoja kaupassa, varsinkin kilohintoja. Jos jotakin ruokaa, jota syömme usein, myydään tarjouksessa, saatan ostaa sitä kerralla enemmänkin. Hävikin välttämiseksi suhtaudun hamstraamiseen kuitenkin varovaisesti.

Mainio tapa voisi olla myös päättää vasta kaupassa, mitä laittaa ruoaksi sen perusteella, mitä myydään juuri sillä hetkellä edullisesti. Näin toimii esimerkiksi minimalistibloggari Virve Fredman (lue lisää täältä).

Satokausikalenterin seuraaminen voi auttaa säästämään rahaa kasviksia ostaessa. Yleensä ne kasvikset, joilla on satokausi menossa, ovat edullisia. Satokauden ulkopuolella kasvisten hinta voi moninkertaistua. Itse en esimerkiksi koskaan osta mansikoita talvella.

Mitä kuuluu kymppitonnin säästöhaasteelle?

Ensimmäinen kolmannes tästä vuodesta on jo mennyt. Säästöön olen saanut rahaa tähän mennessä 4000 €. Olen siis reippaasti edellä aikatauluani.

Paitsi että säästän rahaa ruokaostoksilla, olen ostanut tänä vuonna erittäin vähän mitään muuta. En ole ostanut itselleni vaatteita tämän vuoden aikana vielä juuri lainkaan, ja lapsillekin vain käytettyjä vaatteita hyvin edullisesti. Kun ei kuluta, niin rahaa säästyy ihan huomaamatta.

Tästä eteenpäin säästämisvauhti hidastuu ainakin hetkeksi, sillä meillä on suunnitteilla pari isompaa hankintaa. Niistä kuitenkin lisää myöhemmin. Tässä vaiheessa on kyllä erittäin hyödyllistä, että säästöjä on olemassa.

Miten sinä säästät rahaa ruokaostoksilla tai muuten? 🙂

Back to Top