Onnellisuuden salaisuus? Riitä itsellesi

Onnellisuuden salaisuus? Riitä itsellesi

Kuka on elämäsi tärkein ihminen? Ensimmäisenä tulevat mieleen lapset ja puoliso, lisäksi ehkä ystävät tai vanhemmat ja muutenkin perheenjäsenet… Vaan ei. Elämäsi tärkein henkilö olet sinä itse.

Ja ei, se ei tarkoita sitä, että olisit itsekäs. Vaan sitä, että sinulla on oikeus pitää parasta mahdollista huolta itsestäsi. Sen jälkeen jaksat pitää huolta toisista.

Tämän artikkelin idea syntyi hämärän liikuntasalin lattialla. Käyn kerran viikossa ohjatulla tunnilla, jossa treenataan läpi koko keho, yksi lihasryhmä aina yhden biisin aikana. Viimeisen laulun aikana on venyttelyn ja rentoutuksen vuoro. Ohjaajamme on tänä keväänä valinnut venyttelybiisiksi tämän:

Tuulimyllyjä vastaan
täällä taistellaan
Viima hiuksissa viipyy
hetken vaan

Toiset nuorena nukkuu
joskus se pelko uniin kulkeutuu
Sitten sinä oot siinä
silität mun hikistä päätä
joku taika sulla on sillä

Sinä vain, sinä vain
saat mut luottamaan
meillä on aikaa

Sinä vain, sinä vain, sinä vain
saat mut tuntemaan
että mä kelpaan

Kun pyryttää ja pajutkin taipuu
kinosten alle hautautuu
Täytyy olla lujasta luusta
että selviytyy

Hangen alla paine kasvaa
kestänkö sen mitä vaaditaan
Rakas, onneks sä oot siinä
silität mun hikistä päätä
joku taika sulla on sillä

Sinä vain, sinä vain
saat mut luottamaan
meillä on aikaa

Sinä vain, sinä vain, sinä vain
saat mut tuntemaan,
että mä kelpaan


Sitten sinä oot siinä
silität mun hikistä päätä
joku taika sulla on, sillä

Sinä vain, sinä vain
saat mut luottamaan
meillä on aikaa

Sinä vain, sinä vain, sinä vain
saat mut tuntemaan
että mä kelpaan

Sinä vain, sinä vain
saat mut taistelemaan
tuulimyllyjä vastaan


Sinä vain, sinä vain, sinä vain
saat mut nousemaan
läpi hangen ja roudan
läpi hangen ja roudan
läpi hangen ja roudan
-Stella: Häävalssi (Sinä vain)-

Makasin salin lattialla silmät kiinni ja kuuntelin. Olin kuunnellut näitä kauniita sanoja jo pari kolme kertaa ja ajatellut (tietenkin!), että puolisollehan tässä lauletaan. Niinkuin sanoittajakin on varmasti ajatellut, onhan laulun nimikin Häävalssi.

Sitten neljännellä kerralla mieleeni kirkastui uusi ajatus. Tämähän pitäisi laulaa itselle. Minä itse saan itseni tuntemaan, että kelpaan. Kaikesta huolimatta, tällaisena, keskeneräisenä ja tarvitsevana. Minulla on aikaa. En tarvitse hyväksyntää ulkopuolelta. Minä riitän.

Mitä on itsemyötätunto? Minusta se on lempeä ja hyväksyvä asenne itseä kohtaan. Välillä voi tarkastella itseään ikäänkuin ulkopuolelta. Kuin vanhempi, joka katselee lastaan hellästi ja hieman huvittuneena: tuollainen ihana höppänä, ja niin rakas. Samalla lempeydellä kannattaa yrittää suhtautua myös kanssaeläjiin. Ei kukaan meistä ole täydellinen.

Ajatuksillamme on valtava voima. Päässä on käynnissä jatkuva puheenpulputus. Ei ole yhdentekevää, millä tavoin itse puhut itsellesi ajatuksissasi.

Pyöriikö mielessäsi koko ajan levy, joka toitottaa: en osaa, en pysty, olen huono? Kenen ääni se itseasiassa on?

Jos saat itsesi kiinni negatiivisesta puheesta itsellesi, on aika vaihtaa levyä. Tätä voit harjoitella niin, että kiinnität tietoisesti huomiota ajatuksiisi. Voit kääntää ajatukset tähän sävyyn: minä riitän. Minä kelpaan. Ansaitsen hyviä asioita elämääni.

Minulla on oikeus pitää huolta itsestäni! Kehoni ei ole vihollinen, jota pitää kurittaa liialla treenillä, liian tiukalla tai epäterveellisellä ruokavaliolla tai päihteiden liikakäytöllä.

Saan pitää huolta ainutlaatuisesta minästäni pitämällä huolta kehostani. Liikkumalla sopivasti, syömällä monipuolisesti ja riittävästi sekä antamalla itseni levätä, kun olen väsynyt. Saan tehdä asioita, jotka tuntuvat hyvältä.

Jokainen meistä tekee välillä virheitä ja epäonnistuu. Se tuntuu pahalta, mutta siihen tunteeseen ei kannata jäädä vellomaan. Aina voi antaa itselleen anteeksi ja ottaa opiksi.

Olet varmasti kuullut lentokoneen happinaamarivertauksen. Aseta happinaamari ensin itsellesi. Auta sen jälkeen toisia.

Sillä kun voit hyvin, sinulla on voimia pitää huolta myös ympärillä olevista. Tästä syntyy hyvän kierre. Hyvän tekeminen lisää onnellisuutta.

Avaimet onneen ovat itselläsi!

Ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme ovat tiukasti yhteydessä toisiinsa. Ne ovat kuin saman kolmion kolme eri kulmaa. Muuta ajatukset hyviksi, niin tunnet hyvää ja teet hyvää. Sitä kautta voit löytää onnellisuuden kokemuksen.

Lopuksi: kyllä alitajuntamme on ihmeellinen! Olin jo jonkun aikaa pohtinut, miten kertoisin blogissani omasta hyvinvoinnista huolehtimisen tärkeydestä. Sitten eräänä yönä heräsin kahdelta, ja päässäni oli valmis otsikko ja tekstiäkin pitkästi. Se alkoi pyöriä päässäni siihen malliin, että minun oli pakko nousta ylös kirjaamaan ajatukset muistiin ideavihkooni. Vasta sen jälkeen mieleni rauhoittui ja pääsin takaisin nukkumaan! 🙂

Back to Top