Matkahaaveilua (ja ympäristöpohdiskelua)

Matkahaaveilua (ja ympäristöpohdiskelua)

Silloin tällöin se iskee: alan selata vapaahetkinäni perheen lomamatkakuvia. Luen päivittäin matkablogeja. Selaan matkaoppaita. Lähikaupan lehtihyllyllä katse etsii Mondo-lehteä…

Tuttua? Matkakuumehan se vain on. Erityisesti se tuntuu vaivaavan näin keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää ja ajatukset karkaavat jo kesään ja edessä oleviin kesälomareissuihin.

Matkailussa kiehtoo moni asia: ensiksi suunnittelu ja valmistelu: kohteeseen perehtyminen ja käytännön järjestelyt, itse matka, sekä lopulta matkan jälkeen kuvien katselu ja ihanat muistot.

Matkailu on aina kiehtonut minua paljon. Rakastan lomakuvien selailua ja matkakertomusten kuuntelua. Lapsena selasin puhki Aurinkomatkojen esitteet. Kauniina kesäpäivänä ulkona luin matkaoppaiden kohdekuvauksia ja kuvittelin olevani niissä oikeasti…

Haaveilen ehkä jopa asumisesta ulkomailla vuoden tai pari jossain vaiheessa. Ulkomailla asuminen tuntuu tällä hetkellä vielä aika kaukaiselta haaveelta, mutta saan ajatuksestakin voimaa arkeeni. Lueskelen netistä ulkomailla vuoden tai pari asuneiden blogeja ja unelmoin… Jossain vaiheessa tämäkin haave saattaa muuttua konkreettisemmaksi tavoitteeksi ja lopulta todeksi. En tiedä vielä käykö niin, mutta aina kannattaa haaveilla!

Blogia aloitellessani mietin jopa matkablogin perustamista. Aika pian totesin kuitenkin, että minun matkustelumäärilläni blogissa olisi varsin vähän kirjoitettavaa!

Olen siis matkustellut elämässäni melko vähän. Itse asiassa en ole koskaan käynyt Euroopan ulkopuolella, ja tuskin kovin todennäköisesti käyn jatkossakaan. Syy on lähinnä ekologinen.

Matkailusta on tullut ihan viime aikoina ylellisyyttä, josta ympäristöasioista perillä oleva henkilö tuntee jopa syyllisyyttä. Monet matkabloggarit ovatkin onneksi ottaneet tämän aiheen esille (tässä yksi). Maapallomme ei kestä sitä, että kaikki ihmiset lentelevät huvikseen ympäriinsä.

Ihan vielä en ole ajatellut lopettaa lentämistä kokonaan. Pyrin kuitenkin löytämään lentämiselle vaihtoehtoja. Perheen loman ei aina tarvitse suuntautua niin kauas, että lentäminen on ainoa vaihtoehto.

Ja jos joskus lomalle lennetään, en koe siitä syyllisyyttä. Olisi tuhlausta käyttää rahaa ja aikaa lomaan, josta ei osaa nauttia.

Onneksi Euroopassa, ihan lähellä ja kauempanakin, on mahtavan paljon nähtävää ja koettavaa! Tällä hetkellä haaveilen junamatkasta Eurooppaan. Maata pitkin matkustaessa ehtii nähdä enemmän.

Kuva Peter H Pixabaystä

Loma lähelle?

Viime kesänä perheemme päätti tutustua lähellä sijaitseviin kohteisiin. Viikonloppuisin teimme päiväretkiä lähialueelle. Kiinnostavia käyntikohteita löytyi lopulta niin paljon, ettemme ehtineet käydä vielä läheskään kaikissa. Ensi kesänä siis jatkamme lähikohteisiin tutustumista.

Lähialueella matkustellessa säästyy rahaa! Lisäksi aikaa siirtymiseen tarvitaan vain vähän. Pakkaaminen on huoletonta, kun yöksi mennään omaan kotiin tai yövytään kodin ulkopuolella vain yksi yö tai pari. Eikä haittaa, vaikkei perheenjäsenillä ole lomaa yhtäaikaa, kun lähimatkan ehtii toteuttaa viikonlopun aikana.

Suomalaisen lähellä on usein hyviä luontokohteita, niin meilläkin. Lappilaisena on etuoikeutetussa asemassa, kun upea luonto on ihan vieressä. Kaupunkilomalle haluava suuntaa tiensä Rovaniemelle. Jos ulkomaille mielii, voi Ruotsiin ja Norjaankin ajaa helposti omalla autolla.

Viime kesänä kolusimme Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Kävimme myös Luostolla ametistikaivoksella kaivamassa omat onnenkivemme. Hellekesän innoittamana kokeilimme uusia uimarantoja.

Tulevillekin kesille jäi paljon hyviä kohteita vierailtavaksi. Aikomuksena on käydä muunmuassa Tankavaaran kultakylässä. Ranuan eläinpuistossakin voisi piipahtaa pitkästä aikaa.

Lisäksi meidän perhe autoilee tulevana kesänä Pohjois-Norjaan. Mukaan pakataan ainakin teltta! Iltalukemisena yöpöydälläni on Harri Ahosen kirja Pohjois-Norjan rannikkoreitit – päiväretkiä saarilla ja vuonoilla. Ne vaelluskengätkin on jo hankittu 🙂

Millaisia matkahaaveita sinulla on? Mitä upeita ja kiinnostavia kohteita sinun lähialueeltasi löytyy?

Lue myös: Miten rahoitan unelmani, esimerkiksi unelmieni matkan!

Back to Top