Aarrekartan avulla kohti haaveita ja unelmia

Aarrekartan avulla kohti haaveita ja unelmia

Elämässä on tärkeää joskus haaveilla ja unelmoida. Se tuo arkeen valtavasti iloa! Haaveet voivat olla joko pieniä, helposti ja nopeasti toteutuvia, tai sitten suuria unelmia, joiden toteutumisesta ei ole vielä varmuutta, mutta joiden pelkkä ajattelukin piristää.

Entä jos ei oikein tiedä, mistä haaveilee? Aarrekartta on mukava tapa etsiä uusia unelmia. Näillä ohjeilla valmistat oman aarrekarttasi!

Tarvikkeet: aikakauslehtiä, sakset, liimapuikko, A3–kokoinen paperi tai kartonki.

1. Selaile lehtiä kaikessa rauhassa. Leikkaa talteen itseäsi inspiroivat kuvat ja tekstit. Tässä vaiheessa ei vielä tarvitse pohtia, miksi leikkaa juuri jonkun tietyn kuvan. Anna intuition viedä: leikkaa kuvia, joista innostut tai joihin ihastut.

2. Kun olet kerännyt riittävästi kuvia (ja lehdet on selattu puhki), on aika koota kuvat yhteen pöydälle niin, että näet ne kaikki samalla kertaa. Nyt alkaa jo ehkä hahmottua joitakin tiettyjä teemoja tai aihepiirejä, joihin liittyviä kuvia olet leikannut. Itse järjestin kuvia viimeksi väreittäin, mutta se ei ole välttämätöntä.


3. Kokoamiasi kuvia on yleensä tarpeen karsia, jotta tärkeimmät pääsevät kunnolla esiin. Liian samankaltaisista kuvista voit säilyttää parhaimmat. Samalla kannattaa muotoilla kuvia siistimmiksi, jos leikatessa tuli mukaan turhia rönsyjä. Tämän vaiheen jälkeen sinulla tulisi olla noin A3 –kokoiselle paperille mahtuva määrä kuvia ja tekstejä.


4. Sommittele kuvat paperille tai kartongille ennen liimaamista. Näin saat harmonisen kokonaisuuden. Kun olet valmis ja tyytyväinen aarrekarttaasi, liimaa kuvat ja tekstit kiinni.


5. Kiinnitä aarrekartta kotiisi paikalle, josta voit tarvittaessa sitä katsella. Hyvä paikka on esimerkiksi vaatekaapin oven sisäpuoli, jolloin näet karttasi päivittäin, mutta jossa se ei ole muiden nähtävillä.

Mitä hyötyä aarrekartan askartelusta sitten on? Aarrekartan avulla selkiytät ja hahmotat haaveitasi ja tavoitteitasi. Kokemukseni mukaan haaveiden konkretisoituminen kuviksi ja sanoiksi auttaa sinua niiden saavuttamisessa. Alat pohtia keinoja, joilla voit toteuttaa unelmasi. Näin ainakin osa haaveista ja unelmista muuttuu tavoitteiksi, joita kohti pyrit elämässäsi ja joita voit siis oikeasti saavuttaa. Joidenkin haaveiden muuttuessa ensin tavoitteiksi ja sitten todeksi on aika etsiä lisää haaveita askartelemalla uusi aarrekartta!

Kaksi vuotta sitten askartelemastani aarrekartan kuvista osa on jo toteutunut. Uimahallikuvaa valitessani ajattelin kyllä matkustelua, mutta kuva toteutuikin niin, että aloin käydä kerran viikossa uimahallissa. Perheen kanssa on reissattu sekä luonnossa (luontokuvat), että Tukholmassa (pieni Peppi Pitkätossun kuva).

Olemme saaneet oman karvaturrin kainaloon, kun otimme koiran. Vaatekaappini sisältöön olen nyt tyytyväisempi, kuin kaksi vuotta sitten. Kuluneen kesän myötä rantalomaa hiekalla on voinut viettää kotona Lapissakin!

Kahden vuoden takaisista haaveista on toteutumatta akvaario sekä unelma-ammatin löytyminen. En tiedä, tuleeko meille koskaan akvaariota, mutta unelma-ammattini on nyt ehkä löytymässä.

Uuteen aarrekarttaani valitsin kirkkaita, raikkaita värejä ja iloisia, aurinkoisia kuvia. Kaipaan selvästikin lisää iloa elämääni: sana ilo toistuu kahdesti. Myös hyvinvointi on edelleen tärkeä tavoite.

Luontokuvia on paljon tässäkin kartassa. Selvästi osa kuvista on rauhoittavia ja osa taas enegisoivia ja piristäviä. Rakkaista harrastuksistani mukana on uinti, luonnossa oleilu, lukeminen ja matkustelu. Uutena kuvana mukana on juhlat ystävien kesken. Vaatekuvia ei enää ole.

Tässä uudessa kartassa on vähemmän tekstiä ja enemmän väriä, kuin aikaisemmassa. Jo pelkkä aarrekartan katselu piristää ja tuottaa iloa! Taidanpa askarrella uuden kartan taas parin vuoden kuluttua, ja samalla voin arvioida, miten tämän nyt tekemän karttani asiat ovat toteutuneet.

Onko sinulla kokemuksia aarrekartasta?

Back to Top