Kohti minimalismia osa 8: lelut

Kohti minimalismia osa 8: lelut

Lastenhuoneista on läpikäymättä vielä 8-vuotiaan tyttäreni huone. Kuopuksella on hyvin paljon tavaraa, enimmäkseen leluja. Lelut onkin tämän postauksen aiheena. Kuinka paljon niitä pitää olla ja miten niitä voisi säilyttää?

Lauantaina 21.9. aloimme siivoamaan nuorimman lapsemme huonetta yhdessä hänen kanssaan. Huone olikin hujan hajan, sillä tavaraa on paljon ja järkeviä säilytysratkaisuja vähän. Isoveljen huoneesta siirretty kaappi auttoi alkuun.

Kaapissa oli jo kuopuksen vaatteet, jotka käytiin läpi pari viikkoa sitten. Kaapin toinen puoli oli vielä tyhjillään odottaen täydennystä. KonMarin oppien mukaan mekin kuitenkin karsimme ensin ja mietimme säilytysratkaisuja vasta lopuksi.

Aloitimme kirjoista ja papereista. Kirjojen karsiminen oli helppoa lapselle, mutta vaikeaa äidille! Tytär kun halusi luopua kahdesta Elsa Beskowin klassikosta ja parista muusta minulle rakkaasta kirjasta. En tietenkään puhunut häntä ympäri säilyttämään ne, vaan kiikutin kirjat tyynesti pois huoneesta.

Kirjat, joista en halua kokonaan luopua, vien töihin (olen luokanopettaja). Jokusen kirjan säästän tutuille lapsille lahjoitettavaksi. On helpompi luopua rakkaista tavaroista, jos tietää niiden menevän edelleen käyttöön. Muista kuitenkin kysyä tuttaviltasi, tarvitsevatko he sinulle tarpeettomaksi jääneitä tavaroita, ennen kuin kiikutat niitä heille…

Kuopuksen huoneeseen oli kertynyt paperia kuin lumihiutaleita. Hän sanoi heti, että kaikki paperit saa viedä paperinkeräykseen. Lasten piirustuksia kertyy helposti paljon. Niitä kannattaa karsia aika ajoin yhdessä lapsen kanssa. Lapsi itse tietää, onko papereiden joukossa tärkeitä ja säilytettäviä, vai ovatko kaikki turhia. Hän ei vain ehkä itse ole hoksannut kiikuttaa niitä paperinkeräykseen aiemmin.

Kirjat järjestelimme kaappiin vaatteiden seuraksi. Kaappiin jäi vielä pari tyhjää hyllyä leluille. Yksi työpöydän laatikoista tyhjeni papereista. Se säilyy papereiden säilytyspaikkana jatkossakin, sillä kohta niitä kertyy taas. Nyt papereilla on jälleen säilytyspaikka, josta on välillä helppo karsia turhia pois laatikon täyttyessä.

Lelut ja niiden säilytys

Leluista ensimmäisenä olivat vuorossa pehmolelut. Ne ovat kaikkein suurikokoisimpia leluja, ainakin meillä, joten niistä oli helppo aloittaa.

Pehmolelut ovat suuressa rottinkikorissa. Tyhjensimme koko korin, imuroimme sen ja karsimme turhat pehmot pois. Vain neljä pehmoa väheni, kun taas jäljelle jäi pitkälle toistakymmentä.

Pehmoja on karsittu säännöllisesti jo vuosia. Aina niistä muutaman saa laittaa kiertoon, mutta lisää kertyy lähes samaa vauhtia. Aika aikaa kutakin; ehkä jonakin päivänä pehmojen määrä vähenee oikeasti. Siihen asti säilytän niitä talossani oikein mielelläni, sillä kertoohan se, että täällä vielä leikitään!

Tyttäreni barbit ovat yhdessä suuressa säilytyslaatikossa. Nyt hän ilmoitti heti, että haluaa säilyttää kaikki barbit. Olimmekin käyneet barbilaatikon läpi edellisen kerran keväällä, joten siihen ei nyt tarvinnut käyttää aikaa.

Huoneessa on pieni muovilaatikollinen pikkulegoja. Niitäkään ei nyt käyty läpi sen kummemmin: ne sopivat hyvin laatikkoon ja laatikko taas sopi vaatekaapin alle. Lego-ohjeet ovat työpöydän alimmassa laatikossa.

Seuraava kohde oli laatikko, jossa oli leikkiruokia ja -astioita. Niitä ei kuulemma enää tarvita, joten koko laatikko sisältöineen sai lähteä. Myöhemmin muistin, että leikkiastioita ja -ruokia on myös leikkimökissä, joten kävin karsimassa nekin pois. Kirppiskasaan menivät kaikki.

Viimeisenä oli jäljellä vielä sekalaisia leluja, joita kutsumme nimellä kovalelut: muovisia pikkuleluja, kuten petsit, erilaiset pienet lelufiguurit, shopkinit, suklaamunien yllätykset jne. Niitä oli vähän siellä täällä; enimmäkseen sikin sokin säilytyslaatikoissa.

Kävimme ne kaikki läpi. Suurimman osan sai laittaa pois. Säilytettäväksi jäivät petsit, shopkinit, lol-lelut ja joitakin disney-figuureita. Sopivasti karsinnassa tyhjentyi neljä pientä säilytyslaatikkoa, joten ko. leluryhmät saivat kaikki oman laatikon. Laatikot taas sopivat pieneen matalaan hyllyyn.

Vaatekaapissa oli vielä kaksi tyhjää hyllyä, joten sinne tyttäreni säilöi tärkeimmät lelunsa. Lisäksi siellä on muutama esine, jotka eivät sopineet mihinkään muuhun kategoriaan. Kaapissa on nyt mukavan väljää.

Vinkit lelujen säilytykseen:

  • Aloita karsimalla leluja yhdessä lapsen kanssa
  • Tee säilytysratkaisuista mahdollisimman selkeitä
  • Yksi tavaralaji yhteen paikkaan!
  • Lelujen säilytys lapsen tasolle
  • Ovellinen matala kaappi tai kaapisto on hyvä piilottamaan suurenkin määrän leluja
  • Myös vetolaatikot ovat käteviä
  • Kun tavaroilla on selkeät paikat, joihin ne on helppo palauttaa, lapsi itse selviytyy huoneensa siivoamisesta nopeasti
  • Älä hanki uusia huonekaluja ennen kuin olette karsineet leluja: uusia säilytysratkaisuja ei ehkä edes tarvita

Lopuksi vaihdoimme hieman huonekalujen järjestystä ja laitoimme kaikki jäljelle jääneet tavarat paikoilleen. Koko kuopuksen huone tuli siivottua yhdessä päivässä. Huone uudistui täysin ja on nyt viihtyisä ja mukava. Eikä yhtään uutta hankintaa tarvinnut tehdä.

Nyt on koko talon kaikki lelut käyty läpi. Ihan valmista ei vieläkään ole: esimerkiksi lasten ulkovaatteet odottavat läpikäymistä. Muutakin pientä viimeistelyä on vielä tekemättä: niistä lisää ensi kerralla!

Kirppiskasa on kasvanut valtavaksi ja haittaa jo kulkemista makuuhuoneessa. Alkaisi olla aika varata pöytä! Mies myi vanhat stereot parillakympillä, joten myynneistä saatu saldo on nyt 659 euroa.

Luitko jo nämä: Kohti minimalismia osa 1; Kohti minimalismia osa 2; Kohti minimalismia osa 3; Kohti minimalismia osa 4; Kohti minimalismia osa 5; Kohti minimalismia osa 6; Kohti minimalismia osa 7.

Back to Top