Hyvän mielen vaatekaappi – hyvästit vaatepulmille

Hyvän mielen vaatekaappi – hyvästit vaatepulmille


Vuosi sitten luin aivan mahtavan kirjan vaatteista. Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi lupaa, että sinäkin voit saada vaatesuhteesi tasapainoon.

KonMarin jälkeen olin kyllä karsinut vaatteitani paljon, mutta en edelleenkään ollut tyytyväinen vaatevalikoimaani. Vaatekaappini sisältö tuntui yhä sekavalta. Tämä kirja avasi silmäni huomaamaan, mistä kiikasti.

En ole koskaan pitänyt shoppailusta. Joskus tunsin asiasta jopa syyllisyyttä: mediassa toitotettiin, miten ihanaa on rentoutua kiertelemällä vaatekaupoissa! Myöhemmin olen saanut synninpäästön tästä seikasta, kun shoppailua ei enää pidetäkään niin ihailtavana ajanvietteenä. Koska vaatetuotannon epäeettisyys ja epäekologisuus… Saramäen kirja pureutuukin aluksi juuri vaatebisneksen ongelmiin.

Hyvän mielen vaatteet!

Miten pahan mielen vaatekaappi sitten käännetään hyvän mielen vaatekaapiksi? Saramäen mukaan aluksi on selvitettävä omat mieltymykset ja tyyli. Tämä oli itselleni vaikeaa. Kirja antoi onneksi hyviä vinkkejä, joilla pääsin eteenpäin.

Saramäki neuvoo kartoittamaan, mitä teet elämässäsi ja missä vaatteissa. Ota huomioon kaikki mahdolliset erilaiset tilanteet: työ, juhlat, harrastukset, vapaa-aika… Mieti, millaisia vaatteita tarvitset eri tilanteisiin ja muodosta niistä asukokonaisuuksia. Tämän jälkeen on selvitettävä, mitä jo omistaa, karsia turhat ja hankkia puuttuvat palaset. Vaatehankinnoille on hyvä miettiä vuosibudjetti.

Olin jo siis marittanut turhat vaatteet pois, mutten päässyt siitä eteenpäin ennen tämän kirjan lukemista. Nyt mietin, millaisia vaatteita tarvitsen ja mitä voisin hankkia täydentämään niukkaa valikoimaani.

Asetin itselleni vaatebudjetin vuodelle 2018. Budjetin suuruus oli 1200 euroa. Kuulostaa suurelta kertasummalta, mutta on oikeasti vain 100 euroa kuussa vaatteisiin. Lisäksi tähän summaan sisältyy kengät, laukut ja muut asusteet.

Tästä päästään Saramäen kirjan yhteen keskeiseen viestiin: osta laadukkaita ja kestäviä vaatteita, älä kertakäyttömuotia. En ollut aiemmin raskinut ostaa kovin kalliita vaatteita. Nyt kun olin määrittänyt budjetin etukäteen, saatoin käyttää yksittäiseen ostokseen enemmänkin rahaa. Laatu on siis korvannut määrän.

Koska mietin etukäteen, mitä tarvitsen, ei heräteostoksia ole tullut. Vaatekaapin sisällön kehittäminen on nyt pitkäjänteisempää. Mietin ostaessani, mitä kokonaisuutta uusi hankintani täydentää.

Miten sen vuoden 2018 budjetin kanssa kävi? Laskelmieni mukaan käytin vuonna 2018 vaatteisiin noin 1200 euroa, joten pysyin suunnilleen budjetissa. Tällaisia ostoksia tein:

  • Verkkapuku (takki ja housut) 124 euroa
  • Pomar kävelykengät 79,20 euroa
  • Disney-vaatteet n. 100 euroa
  • Alpakka-neuletakki 200 euroa
  • Meandi pusero, tunika, joogahousut, jakku yhteensä 95 euroa
  • Kukkamekko ja valkoinen bolero yhteensä 100 euroa
  • Mustat housut, mustat farkut, valkoinen pusero, violetti huppari, t-paita yhteensä n. 200 euroa
  • Talvitakki, talvikengät, alusvaatteita yhteensä n. 200 euroa
  • jotain pientä listaamatonta hankintaa oli lisäksi

Täysin tarkkaa kirjanpitoni ei ollut, mutta riittävää kuitenkin aiempiin vuosiin verrattuna. En minä aiemmin ole millään tavalla seurannut vaatehankintojani, vaan edennyt vain fiiliksen mukaan.

Olen nyt paljon tyytyväisempi vaatekaappini sisältöön, kuin vuosi sitten. T’äydellinen se ei toki ole vieläkään. Aina löytyy parannettavaa: tarpeet ja tilanteet muuttuvat, vaatteita kuluu jne. Selvä parannus edelliseen on mielestäni se, ettei nyt ole tullut tehtyä niin herkästi virheostoksia.

Kuluneesta vuodesta innostuneena olen jopa hieman pienentänyt vaatebudjettiani tälle vuodelle. Ajattelin selvitä hankinnoista tänä vuonna tuhannella eurolla.

Vuoden 2019 hankintalistalla ovat tällä hetkellä:

  • vaelluskengät
  • kevät-/ syystakki
  • toppahousut
  • monikäyttöinen mekko (pikkumusta)
  • kesä-/ juhlakengät
  • alusvaatteita
  • farkut
  • t-paita
  • huppari tms. pusero

Tämäkin lista varmasti tarkentuu matkan varrella. Kartoitan taas vuoden päästä, missä mennään!

Jos kiinnostuit vaatekaappisi päivityksestä, suosittelen lämpimästi Rinna Saramäen kirjaa Hyvän mielen vaatekaappi! Ja ei, tähän suositukseen ei liity mitään kaupallista yhteistyötä, ihan on omilla rahoilla ostettu kirja kyseessä 🙂

P.S. Palaan nyt joululoman jälkeen takaisin tuttuun postaustahtiin eli uutta luettavaa kerran viikossa, aina tiistaisin.

Luitko jo nämä? Eli miten tähän tilanteeseen päästiin:

Back to Top